Zo ban je plastic uit je badkamer

Hoeveel plastic flessen en potjes tel jij in je badkamer? Make-up, deodorant, gezichtscrème, shampoo, douchegel en tandpasta. Een willekeurig rijtje producten, waarvan de kans groot is dat ze in plastic verpakt zijn.

Plastic is anno 2023 niet meer weg te denken uit onze badkamer. Fabrikanten maken maar al te graag gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal, omdat het goedkoop te produceren is. Onze aardbol is wat minder blij met plastic: eenmaal geproduceerd degradeert plastic tot steeds kleinere deeltjes, microplastics en nanoplastics, maar vergaan doet het nóóit meer. En dat levert volgens de Plastic Soup Foundation grote schade op voor het milieu, het zorgt voor veel dierenleed én het is slecht voor onze gezondheid.

Tijd dus voor actie. Wat kan je zelf doen? Met onderstaande tips ban jij stap voor stap steeds meer plastic uit je badkamer.

  1. Koop minder in plastic verpakte cosmetica
    Kies in plaats daarvan voor producten verpakt in duurzame(re), afbreekbare materialen, zoals glazen potjes en karton. Shampoo bars en vaste zepen (shampoobars, happysoaps, loofy’s) zijn goede alternatieven voor shampoo en douchegel in vloeibare vorm verpakt in plastic flessen. En ruil je plastic tandenborstel in voor een tandenborstel gemaakt van bamboe. Probeer ook eens wat bewuster te zijn van wat je koopt en hoeveel je koopt. Is het mogelijk om wat zuiniger te doen, of begin je vaak al aan een nieuw crème, voordat de vorige helemaal op is?
  2. Gebruik verpakkingen en producten vaker dan één keer Kies waar mogelijk voor navulverpakkingen en herbruikbare producten. Wegwerpproducten zoals watjes, make-up doekjes en tampons zijn vaak gemakkelijk te vervangen voor wasbare varianten: Bamboozy, Cutecotton.
  3. Kies voor cosmetica zonder toegevoegde microplastics
    Plastic wordt niet alleen als verpakking gebruikt, maar zit vaak ook (in minuscule vorm) in de verzorgingsproducten zelf. Deze microplastics komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht en vervolgens in rivieren en oceanen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Met de Beat the Microbead app van de Plastic Soup Foundation check je verzorgingsproducten op plastic toevoegingen. Handige tool om deze cosmetica in ieder geval ver achter je te laten. Succes!

    Tips of aanvullingen? Laat het ons weten via de reacties.

Aanbevolen artikelen